Antioxidáns

Méregtelenítés | méregtelenítő kúraNapjainkban nagyon sok élelmiszer, táplálék kiegészítő, valamint kozmetikum összetevői között megtalálhatjuk az antioxidáns valamely formáját, ennek ellenére igen kevesen tudják konkrétan mi is ez az anyag.

Az antioxidáns szó szerinti jelentése oxidáció gátló, ám az oxidációt késleltető anyagokat is antioxidánsként tartják számon.

Az antioxidánsok leggyakoribb előfordulási helye az élő szervezetek, valamint a táplálék. Természetes formáján kívül mesterséges úton létrehozott antioxidánsok is léteznek, melyek leggyakrabban az élelmiszerek és a kozmetikumok adalékanyagai között találhatók, többnyire tartósítás céljából.

Milyen oxidációs folyamatokat gátol az antioxidáns?

A szervezet élő sejtjeiben energiafelszabadító folyamatok zajlanak, melyek által szabadgyökök termelődnek. Ezek a szabadgyökök káros hatással vannak a szervezetre, éppen ezért hatástalanítani kell őket, mely funkciót szintén ellátják a sejtek, saját maguk termelnek antioxidánsokat, ezáltal semlegesítik ezt az oxidációs folyamatot.

A probléma akkor kezdődik, amikor a szabadgyökök termelődése és az antioxidáns termelődése nem áll összhangban egymással.

Az egyensúly felborulásának lehetséges okai

Előfordul, hogy a szervezet, valamilyen behatás eredményeként sokkal több szabadgyököt termel, mint amit a szervezet által termelt antioxidáns képes hatástalanítani.

Ilyen helyzet lehet hosszan tartó krónikus betegség vagy folyamatos stressz állapot. Ebben az állapotban muszáj rásegíteni a szervezet antioxidáns termelésére, mégpedig táplálék kiegészítő antioxidáns formájában, hogy a szervezet képes legyen felvenni a harcot a szabadgyökökkel.

Némely esetekben a szabadgyökök száma nem növekszik, ám a szervezet által termelt antioxidáns mennyisége lecsökken, valamint minősége már nem éri el azt a szintet, hogy képes legyen elvégezni feladatát. Ezek a helyzetek általában hosszan tartó betegség folytán alakulhatnak ki, leggyakoribb viszont, a szervezet elöregedése, amikor ez elő szokott fordulni. Ebben a helyzetben szintén az a megoldás, hogy pótolni kell a szervezet számára a jó minőségű antioxidánst.

A szervezet által termelt antioxidáns mennyiségének csökkenését vagy minőségének romlását egyértelmű tünetek jelzik, nagyon könnyű észrevenni. Mivel a bőrsejtek minőségének megőrzéséért is az antioxidáns felelős, ezért ha annak mennyisége vagy minősége elégtelen a szervezet számára, akkor rövid idő alatt öregedés jeleit lehet észrevenni a bőrfelületen.

Pontosan ezért alkalmazzák nagyon gyakran a kozmetikumok körében, hogy a bőrfelület számára közvetlenül adagolják az antioxidánst. Azt már kevésbé lelkesen hirdetik a kozmetikumot gyártó cégek, hogy a krém formájában adagolt antioxidáns korántsem elegendő annak érdekében, hogy tartós sejtmegújítást hozzunk létre bőrfelületünkön.

Természetes antioxidáns az étrendben

Egy kis odafigyeléssel alakíthatjuk úgy az étrendünket, hogy természetes úton is pótoljuk szervezetünk számára az antioxidánst. A következő vitaminok tartalmaznak antioxidánsokat: C-vitamin, béta karotin, A-vitamin, flavonoidok.

A vitaminokon túl, a telítetlen zsírsavak, különösen az omega3 zsírsav tartalmaznak nagy mennyiségben antioxidánst.

Ezeken kívül vannak bizonyos enzimek, melyek szintén antioxidáns hatásúak, némelyek megtalálhatók a legtöbb táplálék kiegészítőben.

Az antioxidáns megfelelő mértékű biztosítása a szervezetben igen fontos, ám érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy egy méreganyagokkal telített szervezetben képtelen megfelelően kifejteni hatását.


 
 
 Clean Inside béltisztító


 
ÁSZF
Oldaltérkép
Google Adwords