Aranyér

Béltisztítás | béltisztító | béltisztító kúraAz aranyér, amellett, hogy igen kellemetlen betegség, van egy nagyon jó, és egy nagyon rossz tulajdonsága. A jó hír, hogy könnyedén megelőzhető, a rosszabb hír, hogy sokkal súlyosabb szövődményekhez vezethet.

Mi pontosan az aranyér?

Egy olyan érhálózatról van szó, mely a végbélhártya alatt található. Igen fontos szerepe van a normális székletürítésben és a széklettartásban.

Ebből látható, hogy maga az érköteg az aranyér, az ezzel kapcsolatos rendellenesség az aranyérbetegség.

Mi az aranyérbetegség?

Az aranyér rendellenességeinek kialakulása két fázisból áll. Az aranyeret rögzítő kötőszövetek elnyúlnak, második lépésként az érhálózat kitágul.

Amikor az aranyér ilyen állapotba kerül, akkor lecsúszik, mivel a meglazult kötőszövetek már képtelenek tartani, majd a végbélcsatornából előreesik.

Az aranyérbetegség sajnos nem visszafordítható folyamat, ám kezelni mindenképpen muszáj, különben súlyos panaszokat és szövődményeket okoz.

Aranyér rendellenességek tünetei

Az aranyér nem optimális működésére utaló jelek lehetnek viszketés, fájdalom, kitüremkedés, nehézkes székletürítés, vérzés vagy váladékozás.

Érdemes a tünetek megjelenésekor azonnal orvosi segítséget igénybe venni, hiszen a rendellenesség súlyosságától függ a kezelés módja. Amikor valaki túl későn fordul szakemberhez, olyankor már igen gyakran csak a műtéti beavatkozás marad az egyetlen lehetőség.

A tünetek megjelenésekor azért is nagyon erősen ajánlott orvoshoz fordulni, mivel egyéb betegségek is rendelkeznek hasonló tünetekkel, többek között a végbélnyálkahártya gyulladása, illetve fekélyesedése, valamint a végbélrák. Némely esetben a gyors kezelés gyógyulást garantálhat.

Amennyiben mégis aranyér rendellenességeiről van szó, a tünetek kezelés nélkül csak egyre súlyosbodnak, míg már a normál társadalmi életre is alkalmatlanná válik a szenvedő alany.

Legsúlyosabb szövődményei lehetnek az aranyér csomók kizáródása, folyamatos vérzés, ezáltal akkut vérszegénység, folyamatos gyulladás. Ilyen esetekben már csak a műtét a megoldás, ezért erősen ajánlott még a végső stádium kialakulása előtt szakemberhez fordulni.

Mi válthatja ki az aranyér rendellenességeit?

Vannak genetikai tényezői a kialakulásnak, sajnos némely esetben öröklődő az adott kötőszövetek gyengesége, ám ez a legritkább a kiváltó okok közül.

Gyakori a mechanikus behatás által létrejött rendellenesség, ezek közül is a leggyakoribb a várandósság, illetve szülés alatt kialakult betegség, valamint a nehéz fizikai munkát végzők között is gyakorta előfordul a rendellenesség a nehéz súlyok mozgatása révén.

A leggyakoribb kiváltó okok azonban akár civilizációs betegségnek is tekinthetők, mert főként a helytelen táplálkozásból adódnak, az ez által létrejött emésztési problémákból, a mozgásszegény életmódból.

Ez utóbbi okok felsorolása révén láthatjuk, hogy valójában elkerülhető lenne az aranyér rendellenesség kialakulása, csupán egy kis odafigyelés szükségeltetik a megelőzéshez.

Aranyér rendellenesség megelőzése

Első sorban érdemes mozgásszegény életmódunkat ellensúlyozni egy kis mozgással, mely nem árt, ha napi rutinná válik.

Érdemes alaposan megnézni, hogy milyen táplálékot eszünk, és azokat az élelmiszereket, melyek sok adalékanyagot, fehérlisztet és egyszerű cukrot tartalmaznak, kiiktatni, illetve kiváltani egészségesebb táplálékkal.

A rendszeres méregtelenítés és vitaminok fogyasztása is nagymértékben hozzájárul az emésztés optimalizálásához, mely által megelőzhető az aranyér rendellenesség kialakulása.


 
 
 Clean Inside béltisztító


 
ÁSZF
Oldaltérkép
Google Adwords