Bélflóra

Méregtelenítés | méregtelenítő kúraA bélflóra azok a baktériumok és mikroorganizmusok együttesét jelöli, melyek a bélnyálkahártyán találhatók.

Ezek a mikroorganizmusok elképesztő mennyiségben léteznek a bélnyálkahártyán, tömegük mintegy két kilogrammot is kitehet. Létezésük roppant fontos az immunrendszer szempontjából, mivel arra felügyelnek, hogy a különböző gombák és paraziták, valamint a vírusok és kórokozó baktériumok ne legyenek képesek a szaporodásra.

Pontosan ezen okból kifolyólag, nagyon fontos a bélflóra egyensúlyának fenntartása, mivel ennek hiányában az immunrendszer legyengülhet, és a szervezetet könnyen legyűrheti egy fertőzéses megbetegedés.

Érdekes tényező, hogy minden ember bélflóra nélkül születik, a bélnyálkahártya akkor még teljesen mentes ezektől a hasznos baktériumoktól, és egyéb mikroorganizmusoktól.

A szoptatás és egyéb táplálás révén alakul ki a teljes bélflóra, mely révén az immunrendszer lassanként eléri normális hatékonyságát.

A bélflóra funkciói

A bélflóra megtermel egyes vitaminokat, valamint a szervezetbe bevitt vitaminoknak és ásványi anyagoknak elősegíti a felszívódását.

A tápanyagok emésztését elősegítik a különböző enzimek, melyeket a bélflóra termel.

A bélflóra védelemben részesíti a bélnyálkahártyát, valamint elősegíti annak regenerálódását.

A bélflóra a felvett információk alapján segít szabályozni az immunrendszer ellenanyag termelését, mely igen hatékony védelmet nyújt a szervezet számára.

A jól működő bélflóra tejsavat termel, mely alapját képezi a vírusok, kórokozó baktériumok, gombák és egyéb paraziták szaporodása megakadályozásának.

Ebből láthatjuk, hogy a normál bélflóra nagyon hatékony védelmet nyújt szervezetünknek.

A bélflóra felborult egyensúlyának okai és eredményei

A felborult bélflóra legyengíti az immunrendszert, akadályozza a táplálék felszívódását, valamint elősegíti a vírusok, kórokozó baktériumok, gombák és egyéb paraziták rohamos elszaporodását, mely rövid úton a szervezet lebetegedéséhez vezet.

A bélflóra egyensúly felborulásának számos oka lehet. Leggyakrabban antibiotikumos kezelés után áll fenn ez az állapot. Így az alapvető betegség ugyan kezelve lett, ám védtelenül hagyta a szervezetet a következő fertőzéses betegségre.

Az egészségtelen táplálkozás a második leggyakoribb ok, mely képes felborítani a bélflóra egyensúlyát. Az egészségtelen ételek, a bélfalon megtapadt táplálék, melynek révén képtelen felszívódni a tápanyag, továbbá azok a szintetikus adalékanyagok, melyek pusztító hatással vannak a hasznos baktériumokra, mind az egyensúly felborulásához vezetnek.

A rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás is olyan anyagokat juttat a szervezetbe, melyek pusztító hatással vannak a hasznos baktériumokra nézve, így sokkal jobban kell ügyelni azok pótlására, mielőtt az egyensúly felborulna.

Egyes gyógyszerkészítmények is romboló hatással lehetnek a bélflóra egyes elemeire. Ezek közül leggyakoribbak a hormontartalmú gyógyszerek, főként a fogamzásgátlók, valamint a szteroid alapú gyógyszerek.

Érdekes tény, hogy a vény nélkül kapható savlekötő szerek is igen káros hatással lehetnek, hiszen azok folyamatosan csökkentik a természetes enzimtermelést, ezáltal az emésztési folyamatok egyre gyengülnek. Tehát, pontosan az ellenkező hatást éri el, aki savlekötőket szed, hiszen legtöbb esetben nem ez az optimális megoldás.

Egy méregtelenítés is roppant károkat okozhat a bélflóra egyensúlyában, kivéve, ha olyan módon végezzük, hogy a hasznos baktériumok azonnal pótolva legyenek megfelelő probiotikum által.


 
 
 Clean Inside béltisztító


 
ÁSZF
Oldaltérkép
Google Adwords