Divertikulózis

Béltisztítás | béltisztító | béltisztító kúraA divertikulózis nagyon gyakori betegség, mégis kevesen tudnak róla, mert képes nagyon sokáig tünetmentesen létezni.

A divertikulózis a vastagbélben alakul ki, a bélfal meggyengült részein kiöblösödések jelennek meg. Ezek a kiöblösödések a felgyűlt salakanyag révén megsérülhetnek, majd elfertőződhetnek, ekkor kezdődnek a kellemetlen tünetek.

Amikor a kiöblösödések begyulladnak vagy elfertőződnek, az észrevehető tünetekkel jár. Általában görcsös fájdalom és láz kíséri, ez esetben azonnali orvosi kezelést igényel, ellenkező esetben akár életveszélyessé is válhat.

Érdekes tény, hogy a divertikulózis ugyan már húsz éves kortól jelen lehet a szervezetben, ám az ebből adódó problémák, a divertikulitisz, általában 50 éves kor körül jelentkezik először.

Ennek oka, magából a betegség okából adódik. A bélfal meggyengülése elsősorban a bélcsatornában állandósuló túlnyomástól, valamint a salakanyagok által előidézett bélfal eldeformálódástól van. A későbbiek során ugyanez az oka a divertikulózis súlyosbodásának, vagyis, a salakanyagok egyre nagyobb méreteket öltenek, míg a kiöblösödéseket fel nem sértik.

A salakanyag lerakódás mértékéből adódik a fertőzés is, hiszen minél nagyobb a lerakódás mértéke, annál könnyebben rekednek meg a megemésztetlen táplálékmaradványok, amik azután a fertőzéseket előidézik.

A bélflóra egyensúlyának felborulása is jórészt a salakanyag felszaporodásának köszönhető. Ebből adódóan a vírusok és gombák felszaporodhatnak, melyek szintén kiválthatják a kiöblösödések elfertőződését.

Amennyiben a divertikulózis megléte igazolt, érdemes megelőzni a még ki nem alakult fertőzéseket, akkor is, ha még nincsenek tünetek. Nem érdemes megvárni a görcsöket, a hányingert, hiszen a túl sokáig húzódó gyulladt állapot még rosszabb helyzetet eredményez, míg végső esetben már csak a műtéti beavatkozás segíthet.

Amikor a gyulladás már bekövetkezett, akkor muszáj a szakorvos által javasolt antibiotikumos kezelést végigvinni, ám két dologra ekkor is érdemes figyelni. Az antibiotikumok sajnos nem veszik figyelembe, hogy a bélfalon lévő mikroorganizmusok kórokozók vagy hasznosak, és így mindet kipusztítják.

A probléma abból adódik, hogy a hasznos baktériumok hiányában, a kórokozók roppant gyorsan elszaporodnak ismételten, és így a felülfertőzés veszélye igen nagy. Éppen ezért, nagyon gyorsan pótolni kell ezeket a nélkülözhetetlen mikroorganizmusokat, melyre probiotikum szedése javasolt.

A másik, amire érdemes ügyelni, az a salakanyag eltávolítása. A legtöbb szakorvos erre figyelmezteti a pácienseket, akik divertikulózis tünetekkel mennek vizsgálatra, ám nagyon sokan nem követik ezeket a tanácsokat, pedig érdemes lenne.

Amennyiben megértjük azt a tényt, hogy a divertikulózis a salakanyagok felszaporodásából következik, akkor egyértelmű, hogy a tüneteket és a súlyosbodást is el lehet kerülni, illetve meg lehet előzni salaktalanítás révén.

A divertikulózis bár gyakori betegség, elkerülhető, amennyiben gyerekkortól kezdve figyelünk a táplálkozásra, a lehető legkevesebb szintetikus anyagot visszük be magunk és gyermekeink szervezetébe.

Nagyon sok szintetikus anyag, mely egyáltalán nem emészthető az emberi szervezet számára, elkerülhető lenne, ha néhány rossz szokást elhagynánk, ahelyett, hogy példamutatóan tovább örökítjük gyermekeinkre.

Gyermekeink egészségéért felelősek vagyunk, mely magában foglalja egy olyan életmód biztosítását, ami által elkerülhetővé tesszük számukra, hogy megbetegedjenek. Ezzel a szemlélettel egész életükre meghatározhatjuk egészségi állapotukat.


 
 
 Clean Inside béltisztító


 
ÁSZF
Oldaltérkép
Google Adwords