Egészséges táplálkozás | Megelőzi a betegségeket

Méregtelenítés | méregtelenítő kúraSzervezetünk megfelelő működésének alapvető feltétele az egészséges táplálkozás. Ezzel biztosíthatjuk a létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, enzimek, nyomelemek, fehérjék és rostok kiegyensúlyozott bevitelét, ahogyan az egészséges táplálkozás a bélflóra egyensúlyához, szellemi és testi frissességünkhöz is hozzájárul.

Ha röviden kellene megfogalmazni az egészséges táplálkozás lényegét, azt mondhatnánk, hogy akkor táplálkozunk egészségesen, amikor minden nap bejuttatjuk szervezetünkbe mindazokat a tápanyagokat, amelyek szükségesek testünk normális működéséhez, és eközben tartózkodunk a káros összetevőket tartalmazó élelmiszerek fogyasztásától. A feladat első hallásra egyszerűnek tűnhet, azonban –és különösen a második része– korántsem az: gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás elkerülni a mérgeket, hiszen a drága, és nehezen hozzáférhető élelmiszertől eltekintve, minden ételben és italban megtalálhatók. Nem kell azonban elkeseredni, ha törekszünk az egészséges táplálkozás megvalósítására, és rendszeresen méregtelenítünk, jó eséllyel elkerülhetjük a betegségeket.

Egészséges táplálkozás, egészséges szervezet

Testünk egy rendkívül bonyolult rendszer, csak akkor képes megfelelően működni, ha megkapja az ehhez szükséges „üzemanyagot”. Ennek feltétele az egészséges táplálkozás, ami tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, enzimeket, nyomelemeket és más, az egészség fenntartásában közreműködő összetevőket. És ez még nem minden: az egészséges táplálkozás része, hogy a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsük a káros anyagok bevitelét, valamint fogyasszunk nagyobb mennyiségű rostot, ami segít eltávolítani a toxinokat és káros lerakódásokat. Kerüljük az állati zsírokban, finomított cukrokban, sóban, szénhidrátokban gazdag élelmiszereket, az adalékanyagokkal „feljavított” kész- és félkész ételeket, fogjuk vissza az alkohol- és a koffein fogyasztását, egyáltalán ne dohányozzunk. Nem véletlen, hogy az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésének is a legjobb ellenszere: különösen a hiányállapotokkal és a toxinokkal összefüggő emésztőrendszeri, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések, a rákok, a gyulladások és a cukorbetegség elkerülésében nyújt támogatást, ahogyan az immunrendszer erősítésével a kórokozókkal és parazitákkal szemben is nagyobb védelmet biztosít. Szintén jó szolgálatot tesz az egészséges táplálkozás a mentális problémák prevenciójában, valamint kezelésében.

A mennyiség sem mindegy

Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy törekedni kell a tápanyagok megfelelő arányú fogyasztására, a napi ajánlott minimumok folyamatos bevitelére. Ne essünk abba a hibába, hogy az egészséges táplálkozás nevében például kizárólag szezonális, nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk: ebben az esetben könnyen hiányt szenvedhetünk egyes fontos összetevőkből. Hiába azonban a változatos és átgondolt étrend, ha étkezés közben feleslegesen terheljük a szervezetünket. Az egészséges táplálkozás része, hogy az ételt alaposan megrágjuk, ne habzsoljunk, és ne együnk egyszerre túl sokat, inkább naponta többször, kisebb mennyiségű élelmet vegyünk magunkhoz. Lényeges a folyadékbevitel, minden nap legalább 2-2,5 liter vizet igyunk (függetlenül attól, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk), méghozzá nyugodtan, nem egyszerre „magunkba döntve”. Mindez elengedhetetlen a hatékony emésztéshez és a tápanyagok maradéktalan hasznosításához.

Az egészséges táplálkozás eredménye

Ha sikerül betartani az egészséges táplálkozás szabályait, számos kellemetlen panaszt előzhetünk meg, valamint megszüntethetjük a tüneteket. Ezek közül a leggyakoribbak a nagyrészt a mérgek és salakanyagok felhalmozódása miatt kialakuló emésztési zavarok, a hasfájás, a puffadás, a székrekedés, a hiánybetegségek, a reflux, a fokozott gázképződés, a fáradékonyság, a rossz közérzet vagy az álmatlanság. Szintén hozzájárulhat az egészséges táplálkozás az IBS tüneteinek megelőzéséhez és enyhítéséhez, valamint a vastagbélben elhelyezkedő bélflóra egyensúlyának fenntartásához és visszaállításához. Utóbbi az immunrendszer erősítését is szolgálja, hiszen az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben található, így a bélflóra állapota közvetlenül befolyásolja a szervezet védekezőképességét.

Kevesebb méreg egészséges táplálkozással

A nem megfelelő étrend hatására, gyorsabban halmozódnak fel a mérgek és káros salakanyagok a szervezetben, ezt a folyamatot azonban az egészséges táplálkozással részben visszafordíthatjuk. Ennek érdekében, növeljük a magas rosttartalmú ételek, a nyers zöldségek és gyümölcsök, a psyllium, valamint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását. A toxinok és a vastagbélben megtapadt lerakódások tökéletes eltávolításához –ehhe az egészséges táplálkozás önmagában nem elegendő– vegyük igénybe a jó minőségű, ellenőrzött méregtelenítő és béltisztító programok segítségét.


 
 
 Clean Inside béltisztító


 
ÁSZF
Oldaltérkép
Google Adwords