Gyomorfájás

Béltisztítás | béltisztító | béltisztító kúraNagyon sokféle tünetcsoportot nevezünk gyomorfájásnak, mely nagy része emésztési rendellenességet mutat, ám egy része egész más problémákra vezethető vissza.

Amikor valaki gyomorfájás panaszokkal kéri szakorvos segítségét, részletesen el kell mondania, mit érez, hiszen ez már leszűkíti a lehetséges problémák körét, de még sokszor ez sem elégséges a diagnózishoz.

Előfordul, hogy mechanikus behatás a gyomorfájás oka, ezek közül leggyakoribb a várandósság. Nyilvánvaló, hogy ez esetben a tünetek nem betegségre utalnak, hiszen a gyomor irritálva van a gyarapodó magzat által.

Legjellemzőbb gyomortájéki tünetek

Gyomorfájás panasz esetén lehet szó hányingerről, gyomorégésről, gyomortájéki szorító érzetről, puffadásról, émelygésről. Ilyen esetekben szoktuk azt mondani, hogy ez gyomorfájás, és azt gondoljuk, hogy a gyomor nem látja el megfelelően a funkcióját.

Részben igaz a feltevés, miszerint a leggyakoribb esetben emésztési zavarról van szó, ám abból a szempontból hibás a feltevés, hogy általában bélrendszeri probléma okozza a gyomorfájás tünetét.

Gyomorégés és émelygés esetén leggyakrabban arról van szó, hogy a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, ez a reflux. Különböző fokozatai vannak, és ebben az esetben muszáj étrendváltoztatást bevezetni.

A gyomorégésnek egyéb okai is lehetnek, mint például a nyelőcső gyulladt állapota, túlzott alkoholfogyasztásból adódó patkóbél gyulladás, esetleg valamilyen parazita jelenléte a szervezetben, vagy valamilyen gyógyszer túlzott fogyasztásának a mellékhatása.

Gyomorégés tünete jelentkezik gyomorfekély vagy nyombélfekély esetén is, ám előfordulhat, hogy a gyomorégés oka hasfali sérv vagy valamilyen gerincbántalom, mely szintén ezt a tünetet produkálja.

Amikor a gyomorfájás hányással jár, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, hiszen ilyenkor fennáll a kiszáradás veszélye. Amikor a hányás véres, az viszont nyelőcső betegségre utal elsősorban.

A gyomorfájás tünetnek van egy másmilyen típusú tünet csoportja, mely elsősorban puffadásban mutatkozik meg. Ez majdnem minden esetben emésztési problémákra vezethető vissza, melyek közül leggyakoribb az irritábilis bélszindróma, valamint az epehólyag elégtelenségei.

A fent felsoroltak alapján látható, hogy a gyomorfájás olyan tünet, melynek igen sok oka lehet, és feltétlenül orvosi vizsgálatot követel a pontos ok kiderítése, hiszen csak akkor kezelhető megfelelően.

A gyomorfájás olykor csupán emésztési problémákat jelöl, mely esetben viszonylag könnyebb a kezelés, hiszen sokszor elegendő egy alapos béltisztító kúra és széles spektrumú méregtelenítés, mely révén az emésztés helyrehozható.

Azonban, a megfelelő emésztés megőrzése érdekében muszáj étrendmódosítást bevezetni, és elhagyni azokat a káros élelmiszereket, melyek az emésztési zavarok okozói. Amennyiben ezt elmulasztjuk, a gyomorfájás tünetei idővel visszatérnek.

Az ember hétköznapjait nagymértékben befolyásolhatja a gyomorfájás, főként, ha az olyan méreteket öltött, hogy krónikussá válik. A lehető legrosszabb, amit ebben az esetben tehetünk, ha fájdalomcsillapítókkal, savlekötőkkel megpróbáljuk elnyomni a tüneteket. Pillanatnyi megoldást jelenthet ugyan, ám legtöbbször nagyobb károkat okoz, és később újult erővel törhet ránk a gyomorfájás.

Az első lépés mindenképpen a szakorvosi vizsgálat, majd miután kiderült, hogy mi a probléma, akkor azt kezelni kell a szakorvos utasításai szerint. Amennyiben valóban emésztési problémákról van szó, melyet a bélflóra egyensúlyának felborulása okozott, akkor egy alapos nagytakarítás segíthet a szervezetnek visszaállni a normál működésre.


 
 
 Clean Inside béltisztító


 
ÁSZF
Oldaltérkép
Google Adwords