Probiotikum

Méregtelenítés | méregtelenítő kúraA probiotikum elnevezés a „pro bios” kifejezésből származik, melynek jelentése „az életért”.

Napjainkban igen sokszor hallani a probiotikum szót, főként a joghurt reklámokban, ám arra nem sokan veszik a fáradságot, hogy legalább megközelítőleg elmagyarázzák, mi is az a probiotikum.

A probiotikum olyan készítmény, mely olyan mikroorganizmusokat, többnyire baktériumokat tartalmaz, melyek igen hasznosak a bélflóra számára, ennek révén előnyösen befolyásolják az emésztés folyamatát.

Lényeges szempont a probiotikum szempontjából, hogy a hasznos baktériumok megfelelően legyenek kiválasztva, valamint elegendő mennyiségben tartalmazza azokat a készítmény.

A probiotikumban található baktériumoknak igen sok kitételnek kell megfelelni ahhoz, hogy valóban hasznos legyen, és a szervezetben is képes legyen ellátni funkcióját.

Mindenképpen olyan baktériumnak kell lenni, mely nem kórokozó. Továbbá nagyon lényeges szempont, hogy képes legyen megtelepedni a bélnyálkahártyán, hiszen csak így lesz képes a bélflóra részévé válni.

Azok a baktériumok számítanak hasznosnak a szervezet szempontjából, melyek olyan anyagot termelnek, amik a kórokozó baktériumok szaporodását gátolják, valamint ezeket a baktériumokat pusztítják.

Ezen tevékenységükkel segítik az immunrendszer működését, valamint ezzel egyenes arányosságban javítják a szervezet egészségét és az ember életminőségét.

A hasznos baktériumok arányától függ a bélflóra egyensúlya, mely egyrészt a teljes értékű emésztési folyamatokat igen erősen meghatározza, továbbá az immunrendszer hatékonysága és a szervezet egészsége nagymértékben függ tőle.

Ebből kifolyólag, ha a bélflóra egyensúlya felborul, az hosszútávon beláthatatlan következményekkel jár a szervezet egészségét tekintve. Amikor felmerül a gyanú, hogy valamilyen ok miatt ez történt, érdemes pótolni ezeket a hasznos baktériumokat probiotikum által.

Miért borulhat fel a bélflóra egyensúly?

Több oka lehet annak, ha a hasznos baktériumok száma nem kielégítő. Leggyakoribb oka az egészségtelen táplálkozás. A rengeteg élelmiszeripari adalékanyag emészthetetlen a szervezet számára, melyek nagy része lerakódik a bélfalon, ezzel elősegítve a hasznos baktériumok kipusztulását.

Sok esetben az antibiotikumok is felelősek a hasznos baktériumok kipusztulásáért, amikor elpusztítják azokat a kórokozó baktériumokkal együtt.

A megemésztetlen, lerakódott táplálék bomlásakor olykor mérgező anyagok szabadulnak fel, melyek szintén a hasznos baktériumok működését akadályozzák.

A túlzott folyadék vagy gyümölcsfogyasztás okozhat hasmenést, mely szintén kiüríti a bélnyálkahártya mikroorganizmusait.

Némely gyógyszer, főként a hormontartalmú gyógyszerek hosszabb ideig tartó szedése is előidézheti azt az állapotot.

Méregtelenítő kúrák között is akad olyan, melyet nem szakszerűen állítanak össze vagy végeznek el. Főként a béltisztító kúrák esetében kell nagyon gondosan eljárni.

Hogyan pótoljuk a hasznos mikroorganizmusokat?

A reklámok ugyan folyton a joghurt fogyasztására bíztatnak bennünket, biztosítanak bennünket arról, hogy a készítmény élőflórás és helyreállítja emésztésünket, ám ez nem minden esetben igaz.

Az üzletekben kapható gyümölcsjoghurtok adalékanyagokat tartalmaznak, melyek alapvetően lerontják a benne található baktériumok életképességét. Amennyiben joghurttal kívánjuk azt pótolni, legjobb megoldás a házilag készített joghurt.

Legbiztonságosabb azonban megfelelő táplálék kiegészítő használata, mely kifejezetten arra lett kifejlesztve, hogy pótolja a hiányzó baktériumokat.


 
 
 Clean Inside béltisztító


 
ÁSZF
Oldaltérkép
Google Adwords