Puffadás

Béltisztítás | béltisztító | béltisztító kúraA puffadás igen gyakori probléma, melynek hátterében főként emésztési rendellenességek húzódnak meg. Ezek a rendellenességek lehetnek súlyosak, illetve csak kellemetlenek, de minden esetben lehet ellene tenni, a tünetet csökkenteni lehet.

A puffadás érzése abból fakad, hogy a bélcsatorna telítve van gázokkal, melyek a megemésztetlen és bomlásnak indult táplálékból szabadulnak fel, némely esetben más módon jut túlzott levegőmennyiség az emésztőrendszerbe.

Amikor a puffadás oka csupán rossz szokásokon alapul, azokon valamivel könnyebb változtatni. Ilyen rossz szokás lehet a gyakori rágógumizás, mely által nagyon sok levegőt képes az ember lenyelni. A kapkodó étkezés, mely szintén sok levegőnyeléssel jár. A túlzott mennyiségű szénsavas folyadék fogyasztása, mely erősen hozzá tud járulni a bélcsatorna gáztartalmának mennyiségéhez.

Többek között a dohányzás is több levegőt juttat az emésztőrendszerbe, mint amennyi optimális lenne. Sokan dohányzás közben rágógumiznak, hogy elkendőzzék a kellemetlen szagokat, ám ennek révén még több levegőt nyel, aki dohányzik.

Az imént felsorolt esetekben csupán rossz szokásokról van szó, melyeken változtatva sokkal kevesebb levegő jut a bélcsatornába, így nagy valószínűséggel a puffadás látványosan kisebb méreteket ölt majd, vagy teljesen meg is szűnik.

Annak megakadályozása, hogy megemésztetlen táplálék rakódjon le a bélcsatornában, majd az bomlásnak indulva gázokat termeljen, valamivel nehezebb feladat, de nem lehetetlen.

Érdemes odafigyelni arra, hogy minél kevesebb olyan táplálékot fogyasszunk, mely telítve van emészthetetlen, szintetikus anyagokkal, ezzel a puffadás jó eséllyel megszüntethető.

Amikor régóta húzódik ez a folyamat, hogy valamilyen emésztési problémából kifolyólag napi tünetté válik a puffadás, akkor nem elég egy étrendváltoztatás, hanem első lépésként egy nagytakarítással kell kezdeni, mely által kikerülnek a régóta lerakódott salakanyagok, melyek nap, mint nap akadályozzák az emésztést.

A béltisztítás nagyon jó módja annak, hogy a bélflóra ismét egészségessé váljon, ezzel tökéletesen helyrehozható az emésztés, amennyiben ez volt a puffadás alapvető oka.

Nyilvánvalóan vannak olyan élelmiszerek, melyek cellulóztartalma jóval magasabb annál, mint ami még tolerálható a szervezet részéről, mégis érdemes valamennyire megtartani a táplálkozás részeként, mivel rengeteg más hasznos anyagot tartalmaz. Ilyenek a hüvelyesek, továbbá a káposzta, brokkoli, karfiol, karalábé, stb.

Amikor a puffadás ilyen ételek fogyasztása után történik, akkor az csak egy időszakos tünet, amit annak a bizonyos ételnek a fogyasztása idézett elő.

Némely esetben, egy-egy szervezet érzékenyebb lehet bizonyos élelmiszerekre, melyek megemésztése gondot okoz számára, ekkor is előfordulhat puffadás. Ilyen esetekben érdemes ezeket az élelmiszereket kerülni.

Rengeteg felhívást láthatunk reklám formájában arra vonatkozóan, hogy puffadás esetén milyen gyógyszer segítségéhez forduljunk, ám nem igazán ez a legszerencsésebb megoldás. Lehet, hogy időszakosan megszünteti a tüneteket, ám bizonyos idő elteltével azok úgyis visszatérnek, ha nem közvetlenül az okokat kezeljük.

Az esetek döntő többségében egy alapos béltisztító kúra megszünteti a puffadás okait, ezzel egyidejűleg a tüneteket is. Amennyiben a puffadás fájdalmassá válik, vagy szövődményekkel jár, mindenképpen szakorvosi segítség igénybevétele javasolt.


 
 
 Clean Inside béltisztító


 
ÁSZF
Oldaltérkép
Google Adwords