A vastagbéldaganat megelőzhető

Béltisztítás | béltisztító | béltisztító kúraNe ringassuk magunkat illúziókban: a rettegett vastagbéldaganat sajnos bárkit utolérhet. Ezt bizonyítják a statisztikák is, amelyek szerint a vastagbéldaganat a második leggyakoribb, és legnagyobb eséllyel halált okozó rosszindulatú tumor. Azt is tudni kell azonban, hogy a betegség jó eséllyel megelőzhető, amiben a megfelelő étrend, a korai diagnózis, valamint a rendszeres béltisztás lehet segítségünkre.

A közel két méter hosszú vastagbél kulcsszerepet játszik szervezetünk működésében. Itt fejeződik be az anyagcsere, lezajlik a víz felszívódása és a salakanyag sűrítése, majd a széklet távozása. A vastagbélben található az immunsejtek mintegy 70 százaléka, valamint a tápanyagok hasznosításában, a K- és más vitaminok, enzimek termelődésében résztvevő bélflóra, ami azt is jelenti, hogy a vastagbél a szervezet egyik legfontosabb védelmi vonala. Többféle betegség támadhatja meg a vastagbelet, ezek közül a vastagbéldaganat a második leggyakrabban előforduló és halálhoz vezető rosszindulatú tumor, ráadásul a betegek száma folyamatosan növekszik.

Táplálkozás, polipok, vastagbéldaganat

A vastagbéldaganat kialakulásában szerepet játszik a nem megfelelő táplálkozás, elsősorban a cukros, zsíros, erősen fűszerezett, adalékanyagokban gazdag, ugyanakkor rostokban szegény élelmiszerek, az életkor –a vastagbéldaganat nem kizárólag, de jellemzően az 50 év felettiek körében alakul ki–, az örökletesség, a bélgyulladások, a Crohn-betegség, a colitis ulcerosa, a divertikulózis, valamint a nyálkahártya kinövések, elsősorban a bélpolipok jelenléte. Utóbbit rákmegelőző állapotnak nevezik, ugyanis az esetek többségében a vastagbéldaganat ezekből a képletekből fejlődik ki. A vastagbéldaganat kialakulása akkor a legvalószínűbb, ha a polip legalább 2-2,5 centiméteres. Szintén nagyobb kockázatot jelentenek a végbélhez közelebb elhelyezkedő kinövések. Különösen veszélyesek a lapos nyálkahártya képződmények, amelyekben nagyobb eséllyel találhatók rákos szöveteket. A polipok és kinövések ugyanakkor nem feltétlenül rákosodnak el, a folyamat elsősorban a vastagbélben felhalmozódó mérgek, esetleg egyes baktériumok (Fusobacterium nucleatum) jelenléte miatt indul el, ahogyan a lerakódásokban megtelepedő paraziták által termelt toxinok is növelik a rák kockázatát. Fajtáját tekintve többféle vastagbéldaganat létezik, ezek közül a pecsétgyűrűsejtes számít a leginkább agresszívnek.

Ismerjük fel időben a tüneteket

Bár a vastagbéldaganat miatt bekövetkező elhalálozás kockázata nagyon magas, ha időben felismerik, a betegség szinte minden esetben kikezelhető. Sőt, elmondható, hogy a vastagbéldaganat az egyik leghatékonyabban gyógyítható, és – ami legalább ennyire fontos – a legkönnyebben megelőzhető rák. Mivel kezdeti tünetei nem tipikusak, a tumor jelenlétére utaló panaszokat kivétel nélkül vegyük komolyan. Intő jel lehet, a rendszeres székrekedés és hasmenés (ezek gyakori váltakozása), a fáradékonyság, a hasfájás, a krónikus fáradtság, a vérszegénység, a megváltozott széklet a kitapintható (fájdalmas) hasi duzzanat, a krónikus hasfájás és a hirtelen bekövetkező fogyás. Jó tudni, hogy vérzés a vastagbéldaganat kezdeti stádiumában nem mindig jelentkezik, ha viszont a vér összekeveredik a széklettel, azonnal forduljunk orvoshoz.

Életet menthet a kolonoszkópia

Többféle módszer áll rendelkezésre a vastagbéldaganat kimutatására. Otthon is elvégezhető a szabad szemmel nem látható vért is kimutató székletteszt, ami ugyan egyszerű és kényelmes megoldás, azonban kevésbé pontos, ráadásul gyakran ad téves riasztást. Megbízhatóbbak a bélflóra tesztek, de ezeknél is sokkal jobb megoldás a vastagbéltükrözés, azaz a kolonoszkópia: a vizsgálattal száz százalékos biztonsággal megállapítható a vastagbéldaganat jelenléte. További előnye, hogy a vastagbéltükrözés közben egyszerűen eltávolíthatók a polipok és más kinövések, valamint szükség esetén lehetőség nyílik a szövetminta levételére. Mivel a vastagbéldaganat általában az 50 év felettieknél jelentkezik, és kialakulásához átlagosan 10 évre van szükség, nagyon fontos, hogy 50 éves kortól mindenki vegyen részt vastagbélszűrésen. A vizsgálatot elegendő 8-9 évente megismételni. Kivétel ez alól, ha a közeli családtagoknál előfordult vastagbéldaganat, ebben az esetben már 20 éves kortól ajánlott a vastagbéldaganat szűrése, méghozzá lehetőleg 2-3 évente.

A vastagbéldaganat megelőzése életmódváltással

A vastagbéldaganat elkerülésének egyik feltétele az egészséges táplálkozás. Ennek lényege a zsíros, nehéz és fűszeres ételek, az alkohol, a szánsavas üdítők, a kész- és félkész élelmiszerek elhagyása, valamint a vitaminok, nyomelemek és különösen a rostok fokozott bevitele. Javasolt a méregtelenítő (illetve béltisztító) zöldségek és gyümölcsök fogyasztása –pl. a psyllium, a chia mag, az Aloe vera, a búzafű, az árpafű és a teljes kiőrlésű gabonák–¬, illetve a béltisztító és méregtelenítő kúra rendszeres elvégzése. Ezek kitakarítják a vastagbélből a betegség kialakulását elősegítő toxinokat, káros lerakódásokat és az anyagcseréjük során további mérgeket termelő parazitákat, valamint helyreállíthatják a bélflóra egyensúlyát, ami egyet jelent a gyulladásos állapotok előidézésében is aktív patogén baktériumok számának csökkentésével. Ne feledkezzünk el a mindennapos mozgásról, hiszen jelentős mértékben hozzájárul az egészséges bélmozgások fenntartásához, ezáltal a vastagbél tisztántartásához. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, máris sokat tettünk a vastagbéldaganat megelőzése érdekében.


 
 
 Clean Inside béltisztító


 
ÁSZF
Oldaltérkép
Google Adwords