Vastagbéltisztítás: út az egészséghez

Béltisztítás | béltisztító | béltisztító kúraSzervezetünk egészsége szoros kapcsolatban áll a vastagbél állapotával. Ha nem ügyelünk rá kellőképpen, és rendszeres vastagbéltisztítással nem gátoljuk meg a mérgek és salakanyagok felhalmozódását, annak kellemetlen következményei lehetnek. Sőt, akár súlyos betegségek is kialakulhatnak.

„Minden betegség a bélből ered” – írta Hippokratész, aki évszázadokkal a modern orvostudomány előtt felismerte a vastagbél szerepét a betegségmegelőzésben és az egészség megőrzésében. Rájött arra, hogy ha a vastagbél nem működik megfelelően, annak szervezetünk egésze látja kárát. Ezért lényeges, hogy időnként végezzünk vastagbéltisztítást.

Mérgek és salakanyagok

Vastagbelünk egészségének alapja, hogy mentes legyen a lerakódott mérgektől és káros salakanyagoktól, mert csak így lehet megfelelő az emésztés, a tápanyagok felszívódása, és az ürítés, valamint fenntartható az immunrendszer működését közvetlenül befolyásoló bélflóra egyensúlya. A mozgásszegény életmód, a túlzásba vitt gyógyszerfogyasztás (pl. az antibiotikum kúrák), az állati zsírokban, fehércukorban, szénhidrátokban, és különösen, az adalékanyagokban bővelkedő élelmiszerek bevitele azonban kiapadhatatlan forrása a toxinoknak, amelyek idővel óhatatlanul felhalmozódnak a szervezetben: hiába méregtelenít folyamatosan a szervezetünk, és távolítja el a salakanyagokat a belekből, egyszerűen nincs felkészülve arra a megterhelésre, amivel nap, mint nap szembe kell néznie. Ha elmulasztjuk a vastagbéltisztítás elvégzését, kialakul egy önmagát gerjesztő folyamat, a lerakódások hatására romlik az anyagcsere, az ürítés és a mérgek semlegesítésének hatékonyság, így tovább nő a vastagbélben a felgyülemlett káros anyagok mennyisége. A pangó salakanyagok erjedésnek, rothadásnak indulnak, amely során még több toxin szabadul fel. Ezek a méreganyagok pedig számtalan kellemetlen tünetet okozhatnak, sőt, a vastagbéldaganat kialakulásával is kapcsolatba hozhatók.

Megelőzés és vastagbéltisztítás

A rendszeres széklet önmagában még nem jelenti azt, hogy nincsenek káros lerakódások a vastagbelünkben. Éppen ezért –és különösen a megelőzés érdekében– legalább tavasszal és ősszel mindenképpen végezzük el a vastagbéltisztítást. A tavaszi vastagbéltisztítás a télen nagyobb mennyiségben felhalmozódó méreg- és salakanyagoktól szabadít meg, az őszi vastagbéltisztítás felkészíti a beleket a nagyobb terhelésre, biztosítja, hogy minél hosszabb ideig legyen zavartalan a tápanyagok felszívódása.

Vegyük komolyan a tüneteket

Ha a vastagbél nem tud megszabadulni az összes káros anyagtól, teljesítménye lecsökken, a tápanyagok csak részben, vagy alig szívódnak fel, a bélmozgás és így az ürítés pedig nem lesz megfelelő. Erre figyelmeztet a székrekedés, a puffadás, a túlzott gázképződés, a hasmenés a gyomorégés, a kellemetlen szájíz, a rossz lehelet, a krónikus hasfájás, valamint a fáradékonyság és levertség. Szintén a vastagbéltisztítás szükségességére utalnak a hiánybetegségek (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek hiánya), a gyakori és lassan múló fertőzések, allergiák, az immunrendszer gyengesége ugyanis kapcsolatba hozható a bélflóra egyensúlyának felbomlásával, amit a felhalmozódó mérgek és patogén baktériumok váltanak ki. Ne feledjük: a vastagbélben található az immunsejtek 70 százaléka, így a bélflóra összetétele (azaz, a jótékony és a káros mikroorganzimusok aránya) közvetlenül befolyásolja a szervezet védekezőképességét. Ezen kívül, ha a bélflóra nincsen rendben, csökken egyes emésztőenzimek és vitaminok termelődése, valamint romlik az anyagcsere hatékonysága. A fenti panaszok esetén tehát elengedhetetlen a vastagbéltisztítás, amivel egyúttal a salakanyagban megbúvó parazitáktól –ezek is termelnek toxinokat– is megszabadulhatunk.

Vastagbéltisztítás: mi kell hozzá?

A természetes méregtelenítés és vastagbéltisztítás hatékonyságát erősíthetjük az egészséges étkezéssel, ennek alapja a magas rosttartalmú teljes kiőrlésű gabonák, a zab, a korpa, a chia mag, a psyllium (útifű) maghéj, valamint a nyers zöldségek és gyümölcsök, például az alma, a sárgarépa, a banán, a spenót, a burgonya, a szilva, a lencse, az eper, a papaya, a káposzta, a hagyma, az articsóka, a lenmag, az Aloe vera vagy a paradicsom fogyasztása.
Nagyon fontos, hogy száműzzük az étrendünkből a rántott, zsíros, vagy magas szénhidrát- és cukortartalmú ételeket, illetve az alkoholos italokat. Az étrendváltás azonban önmagában nem elegendő a panaszok gyors megszüntetéséhez, illetve nem jelent garanciát a tünetek megelőzéséhez. A tökéletes vastagbéltisztítás és méregtelenítés érdekében, ezért érdemes a jó minőségű táplálékkiegészítők segítségét is igénybe venni. Olyan kúrát végezzünk el, ami külön termékkel oldja meg a méregtelenítést, a béltisztítást és a paraziták eltávolítását, valamint gondoskodik a bélflóra helyreállításáról, és a hiányzó vitaminok, ásványi anyagok pótlásáról.

És még fogyaszt is

Bár nem kifejezett célja, a vastagbéltisztítás a fogyásban is segít: a kúra végére akár több kilóval könnyebbek lehetünk, ráadásul a gyorsuló zsírbontásnak hála, hasunk is laposabb lesz. A vastagbéltisztítás idején igyunk minél több vizet, ezzel még jobb eredményt érhetünk el.


 
 
 Clean Inside béltisztító


 
ÁSZF
Oldaltérkép
Google Adwords